Salam Aidil Adha semua!!!!
Di pagi raya korban ni, sy try buat kek karamel..sebenarnya sy dah lama nak buat kek ni tp masa je yg x mengizinkan...so utk menu di pg raya ni, sy try la buat kek ni...bimbang jugak takut x jadi..sbb 1st time buat...manalah tahu..bantat ke, pecah ke...sbb kek ni byk pantang larangnya...org yg dah cuba membuatnya saja yg tahu pantang larang tu...terutama bab meringue..kene betul2 teliti membuatnya..kalau x, x menjadilah kek ni..Alhamdulillah...kek karamel ku menjadi! So inilah rupa kek karamel tu..
Dan ikutilah resepinya..Jom buat sama2!
Cairkan 2 sudu besar gula hangus dan ratakan seluruh loyang
Bahan utk karamel,masukkan 1/2 tin susu cair (F&N),70 gm gula kastor, 3 biji kuning telur dan sedikit esen vanilla...kacau sebati (sy x guna susu cair tp sy guna susu segar full cream milk...sorry..derhakakan ckit pd resepi ni..hhheeeee.heeee)
Bahan utk kek, putar 3 biji kuning telur,70 gm gula kastor,135 ml air dan 50 ml minyak...pastu masukkan 140 gm tepung gandum + 1 sudu baking powder yg telah diayak...kacau sebati dan ketepikan...
Bahan utk meringue, putar 6 biji putih telur,70 gm gula kastor dan 1/2 sudu besar cream of tartar
Putar sampai ber'tanduk'
Bila diterbalikkan/ditonggengkan,meringue x akan tumpah/jatuh
Masukkan meringue ke dlm adunan kek dan bahagikan kepada 2 bhg..satu bhg diletakkan warna purple dan satu bhg lg biarkan asli...terpulang nak bahagikan kepada berapa warna..sy buat 2 warna je..senang...
Pastu, tapis adunan karamel dan tuang ke dlm loyang yg berisi gula hangus tadi
kemudian, ambil adunan kek dan lapis ke atas adunan karamel tadi |
Masak kek ni secara double boiled (dulang bwh berisi air panas) dan bakar selama 1 jam 15 minit....sy bakar selama 1 jam shj..terpulang kpd oven masing2...inilah rupa kek bila dah masak..
Biarkan kek 1/2 jam, kek akan lekang sendiri dan bolehlah ditonggengkan/diterbalikkan...
Tarrraaa!!!! Inilah hasilnya....percubaan pertamaku KEK KARAMEL!
Kek ni sedap dan enak dimakan sejuk....
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan